Blogger Widgets

Tuesday, 4 June 2013

ဂ်ပန္အကူအညီျဖင့္ေပၚဆန္းေမႊးကို DNA စစ္ေဆးမည္

ဂ်ပန္အကူအညီျဖင့္ေပၚဆန္းေမႊးကို DNA စစ္ေဆးမည္ကမာၻ အေကာင္းဆုံး ဆန္ဆုရ ျမန္မာ့ေဒသ မ်ဳိးရင္း ရာသီစပါး ေပၚဆန္းေမႊးကို ဂ်ပန္ကုမၸဏီ Mitsui ႏွင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္တို႔ ပူးေပါင္းကာ မ်ဳိးဗီဇ DNA စစ္ေဆးမႈ လုပ္ေဆာင္မည္ျဖစ္ ေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္ အေထြေထြ အတြင္းေရးမွဴး ဦးရဲမင္းေအာင္က ေျပာၾကားသည္။
ဂ်ပန္နိင္ငံႏွင့္ DNA ပူးေပါင္း စစ္ေဆးၿပီးလွ်င္ ေပၚဆန္း စပါးမ်ဳိး ကို ရာသီမေ႐ြး၊ ေဒသမေ႐ြး၊ စိုက္ပ်ဳိး ႏုိင္႐ုံသာမက အထြက္ႏႈန္း တိုးရန္ႏွင့္ ေကာက္ႀကီးမ်ဳိး ျဖစ္သည့္ ေပၚဆန္းေမႊး၏ အပင္အျမင့္ ကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ် နိင္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ လက္ရွိေပၚဆန္း တစ္ဧက ထြက္ႏႈန္းမွာ အမ်ားဆုံး တင္း ၆၀ ခန္႔သာ ထြက္ရွိ၍ ထြက္ႏႈန္း တင္း ၉၀ အထိ ေရာက္ေအာင္ ၂ ႏွစ္ အတြင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္က ဦးစားေပး လုပ္ေဆာင္ သြားမည္ ျဖစ္သည္ဟု ၎က ဆိုသည္။
ေပၚဆန္းေမႊးသည္ ေရခ်ဳိ ေရငန္စပ္ ေဒသမ်ားတြင္ ျဖစ္ထြန္း သည့္ ရာသီ စပါးမ်ဳိး ျဖစ္ၿပီး ဧရာဝတီ ျမစ္ဝကြၽန္းေပၚ ေဒသတြင္ စိုက္ပ်ဳိး ရွင္သန္သည့္ ယင္း စပါးမ်ဳိးကို စစ္ကိုင္းတိုင္း ေဒသႀကီး ေရႊဘို ခ႐ိုင္တြင္ စိုက္ပ်ဳိး ျဖစ္ထြန္းကာ ေစ်းကြက္ ေဝစု ရရွိလာေၾကာင္း၊ ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါး အသင္း ခ်ဳပ္သည္ မြန္ျပည္နယ္ မုဒုံၿမဳိ႕တြင္ ေပၚဆန္းစပါး ဧက ၂၀၀ စမ္းသပ္ စိုက္ပ်ဳိးရာ ေအာင္ျမင္ သျဖင့္ ယခုႏွစ္တြင္ ဧက ၂၀၀၀ အထိ တိုးခ်ဲ႕ စိုက္ပ်ဳိး ရန္ ျပင္ဆင္ ထားေၾကာင္း ၎က ဆက္လက္ ရွင္းျပသည္။
လက္ရွိတြင္ ပုသိမ္၊ ဖ်ာပုံ၊ ေျမာင္းျမၿမဳိ႕တို႔မွ ထြက္ရွိသည့္ ေပၚဆန္းေမႊးမွာ ထမင္း ႏူးညံ့၍ နာမည္ ေက်ာ္ကာ ေ႐ႊဘို ေပၚဆန္းသည္ ႐ုပ္လွၿပီး ဆန္သား ေကာင္းမြန္၍ နာမည္ ေက်ာ္ေၾကာင္း၊ ရာသီဥတု အေပၚ စိုက္ပ်ဳိးသည့္ စပါး ျဖစ္၍ ဓာတုေဗဒ ေျမၾသဇာမ်ား မႀကဳိက္ဘဲ သဘာဝ ေျမၾသဇာကို ႏွစ္သက္ ေၾကာင္း၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာေကြၽး စိုက္သည့္ ေပၚဆန္းသည္ ထမင္းၾကာလွ်င္ အရည္မ်ား ထြက္လာေၾကာင္း ေျမာင္းျမမွ ဆန္စက္ လုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။
ေရႊဘို ေပၚဆန္းသည္ ေရႊဘိုသူႏွင့္ အိမ္ေထာင္က်သည့္ ဖ်ာပုံသားတစ္ဦး မ်ဳိးယူ စိုက္ပ်ဳိးရာ ျဖစ္ထြန္းလာသည့္မ်ဳိး ျဖစ္ၿပီးတစ္ဧက ၉၀ ခန္႔အထိ ထြက္ရွိေသာ္လည္း ႐ြာတိုင္း စိုက္ပ်ဳိး၍ မရေၾကာင္း ေရႊဘိုၿမဳိ႕မွ ဆန္စက္လုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။ လက္ရွိ ျပည္တြင္း ဆန္ေစ်း ကြက္သည္ ဆန္းေခ်ာရွယ္ ေစ်းကြက္ျဖစ္ၿပီး အသင့္ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ခပ္ခ်က္သည့္ ဆန္ေကာမလို စပါးလုံး ေကာက္စရာ မလိုသည့္ ေစ်းကြက္ ျဖစ္ေနေၾကာင္း၊ ရန္ကုန္ အိမ္ရွင္မမ်ားသည္ ဆန္ပုေခၚ ဆန္ေခ်ာ စားသုံးမႈ မ်ားၿပီး ေပၚဆန္းေမြး၏ ထူးျခားခ်က္ တစ္ရပ္မွာ အန႔ံေမြး႐ုံ သာမက ထမင္းခ်က္ လိုက္လွ်င္ သုံးဆခန္႔ ဆန္႔ထြက္လာျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း လိႈင္ၿမဳိ႕နယ္ (၇) ရက္ကြက္မွ လက္ရွိ ေရာင္းခ်သူ တစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ ကမာၻ႔ ဆန္စပါး ညီလာခံတြင္ ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ ေဒသမ်ဳိးရင္း ရာသီစပါး ေပၚဆန္းေမႊးသည္ ထိုင္းႏွင့္ ဗီယက္နမ္ ႏုိင္ငံတို႔ကို ေက်ာ္လြန္ကာ ကမာၻ႔ အေကာင္းဆုံး ဆန္ဆုကို ရရွိခဲ့သည္။
ဂ်ပန္အကူအညီျဖင့္ေပၚဆန္းေမႊးကို DNA စစ္ေဆးမည္ကမာၻ အေကာင္းဆုံး ဆန္ဆုရ ျမန္မာ့ေဒသ မ်ဳိးရင္း ရာသီစပါး ေပၚဆန္းေမႊးကို ဂ်ပန္ကုမၸဏီ Mitsui ႏွင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္တို႔ ပူးေပါင္းကာ မ်ဳိးဗီဇ DNA စစ္ေဆးမႈ လုပ္ေဆာင္မည္ျဖစ္ ေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္ အေထြေထြ အတြင္းေရးမွဴး ဦးရဲမင္းေအာင္က ေျပာၾကားသည္။
ဂ်ပန္နိင္ငံႏွင့္ DNA ပူးေပါင္း စစ္ေဆးၿပီးလွ်င္ ေပၚဆန္း စပါးမ်ဳိး ကို ရာသီမေ႐ြး၊ ေဒသမေ႐ြး၊ စိုက္ပ်ဳိး ႏုိင္႐ုံသာမက အထြက္ႏႈန္း တိုးရန္ႏွင့္ ေကာက္ႀကီးမ်ဳိး ျဖစ္သည့္ ေပၚဆန္းေမႊး၏ အပင္အျမင့္ ကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ် နိင္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ လက္ရွိေပၚဆန္း တစ္ဧက ထြက္ႏႈန္းမွာ အမ်ားဆုံး တင္း ၆၀ ခန္႔သာ ထြက္ရွိ၍ ထြက္ႏႈန္း တင္း ၉၀ အထိ ေရာက္ေအာင္ ၂ ႏွစ္ အတြင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္က ဦးစားေပး လုပ္ေဆာင္ သြားမည္ ျဖစ္သည္ဟု ၎က ဆိုသည္။
ေပၚဆန္းေမႊးသည္ ေရခ်ဳိ ေရငန္စပ္ ေဒသမ်ားတြင္ ျဖစ္ထြန္း သည့္ ရာသီ စပါးမ်ဳိး ျဖစ္ၿပီး ဧရာဝတီ ျမစ္ဝကြၽန္းေပၚ ေဒသတြင္ စိုက္ပ်ဳိး ရွင္သန္သည့္ ယင္း စပါးမ်ဳိးကို စစ္ကိုင္းတိုင္း ေဒသႀကီး ေရႊဘို ခ႐ိုင္တြင္ စိုက္ပ်ဳိး ျဖစ္ထြန္းကာ ေစ်းကြက္ ေဝစု ရရွိလာေၾကာင္း၊ ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါး အသင္း ခ်ဳပ္သည္ မြန္ျပည္နယ္ မုဒုံၿမဳိ႕တြင္ ေပၚဆန္းစပါး ဧက ၂၀၀ စမ္းသပ္ စိုက္ပ်ဳိးရာ ေအာင္ျမင္ သျဖင့္ ယခုႏွစ္တြင္ ဧက ၂၀၀၀ အထိ တိုးခ်ဲ႕ စိုက္ပ်ဳိး ရန္ ျပင္ဆင္ ထားေၾကာင္း ၎က ဆက္လက္ ရွင္းျပသည္။
လက္ရွိတြင္ ပုသိမ္၊ ဖ်ာပုံ၊ ေျမာင္းျမၿမဳိ႕တို႔မွ ထြက္ရွိသည့္ ေပၚဆန္းေမႊးမွာ ထမင္း ႏူးညံ့၍ နာမည္ ေက်ာ္ကာ ေ႐ႊဘို ေပၚဆန္းသည္ ႐ုပ္လွၿပီး ဆန္သား ေကာင္းမြန္၍ နာမည္ ေက်ာ္ေၾကာင္း၊ ရာသီဥတု အေပၚ စိုက္ပ်ဳိးသည့္ စပါး ျဖစ္၍ ဓာတုေဗဒ ေျမၾသဇာမ်ား မႀကဳိက္ဘဲ သဘာဝ ေျမၾသဇာကို ႏွစ္သက္ ေၾကာင္း၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာေကြၽး စိုက္သည့္ ေပၚဆန္းသည္ ထမင္းၾကာလွ်င္ အရည္မ်ား ထြက္လာေၾကာင္း ေျမာင္းျမမွ ဆန္စက္ လုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။
ေရႊဘို ေပၚဆန္းသည္ ေရႊဘိုသူႏွင့္ အိမ္ေထာင္က်သည့္ ဖ်ာပုံသားတစ္ဦး မ်ဳိးယူ စိုက္ပ်ဳိးရာ ျဖစ္ထြန္းလာသည့္မ်ဳိး ျဖစ္ၿပီးတစ္ဧက ၉၀ ခန္႔အထိ ထြက္ရွိေသာ္လည္း ႐ြာတိုင္း စိုက္ပ်ဳိး၍ မရေၾကာင္း ေရႊဘိုၿမဳိ႕မွ ဆန္စက္လုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။ လက္ရွိ ျပည္တြင္း ဆန္ေစ်း ကြက္သည္ ဆန္းေခ်ာရွယ္ ေစ်းကြက္ျဖစ္ၿပီး အသင့္ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ခပ္ခ်က္သည့္ ဆန္ေကာမလို စပါးလုံး ေကာက္စရာ မလိုသည့္ ေစ်းကြက္ ျဖစ္ေနေၾကာင္း၊ ရန္ကုန္ အိမ္ရွင္မမ်ားသည္ ဆန္ပုေခၚ ဆန္ေခ်ာ စားသုံးမႈ မ်ားၿပီး ေပၚဆန္းေမြး၏ ထူးျခားခ်က္ တစ္ရပ္မွာ အန႔ံေမြး႐ုံ သာမက ထမင္းခ်က္ လိုက္လွ်င္ သုံးဆခန္႔ ဆန္႔ထြက္လာျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း လိႈင္ၿမဳိ႕နယ္ (၇) ရက္ကြက္မွ လက္ရွိ ေရာင္းခ်သူ တစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ ကမာၻ႔ ဆန္စပါး ညီလာခံတြင္ ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ ေဒသမ်ဳိးရင္း ရာသီစပါး ေပၚဆန္းေမႊးသည္ ထိုင္းႏွင့္ ဗီယက္နမ္ ႏုိင္ငံတို႔ကို ေက်ာ္လြန္ကာ ကမာၻ႔ အေကာင္းဆုံး ဆန္ဆုကို ရရွိခဲ့သည္။

No comments :

Post a Comment

Blogger Widgets
Back to Top